Bruns Tipula

Bruns Tipula En skjelvende stankelbein som kan være utrolig til å få opp fisken fra kulpen i elva! 

Det er de tynne bevegelige beina som gjør Brun's Caddis til den fiskeflua den er. Micro Round Rubber fra Spirit River er det som brukes til bein.  

I tillegg er bakkroppen lett og enkel å lage, og du bruker akkurat den fargen du vil, for eksempel Fly-Rite #20 (Dark Tan).  

Brun's Tipula/ Bruns Tipula har vært
publisert i
Alt om Fiske og Fly Fisherman
 

av André Brun 

André c&r stor ørret Imitasjoner av stankelbein er effektive fluer spesielt når du fisker på stille vann og i tjern. Først og fremst brukes disse fluene på sensommeren og på høsten, men det kan også finnes stankelbein på vannet tidligere i sesongen. Stankelbein hører til ordenen tovinger, og har bare to vinger i likhet med sine slektninger fjærmygg, knott og stikkmygg. Tovingene er av de største insektordenene og finnes så og si over alt og er av stor betydning for både fisk og fisker.
  Stankelbein har også ganske stor utbredelse og viser seg ikke sjelden på vann og i elver når de f.eks. legger egg. Og skal du til Finmark så bør du ha med deg noen slike!! En kamerat fikk klokketro på Brun's Tipula etter ei uke i ei finmarkselv. Selv fisk som ikke vaket svømte opp fra elvebunnen og tok når denne flua kom drivende forbi med sine sjelvende bein.

fra Tisleia (foto: AB)

Det er i prinsippet to måter å imitere voksne stankelbein. Som høytflytende tørrfluer for å imitere levende insekter og som døde insekter. Denne flua imiterer døde og døende insekter - et lett måltid for en ventende ørret! Den ligger flatt på overflata og skaper en insektsilhuett, men med sine myke sjelvende bein som stadig er i bevegelse er det mye liv i flua. Dette er effektivt! 

Det helt spesielle med denne flua er de tynne og bevegelige beina. Selv på ei rolig vannoverflate ligger beina på Brun's Tipula spredd rundt flua - skjelvende og vibrerende. Den tynne beina er i konstant bevegelse og jeg tror det er nettopp det som lokker ørreten så sterkt! Om den vaker av og til eller bare ligger på elvebunnen og "sturer". Mange store materialprodusenter har tynne gummibein i sitt sortiment, så det skulle være mulig å få tak i hos de fleste velassorterte fluebindebutikker. Og hvis de ikke har, så be de bare om å ta det inn. Jeg bruker "Micro Round Rubber" fra Spirit River. Nordisk F. har blitt distributør av Spirit River i Norge, så nå er det lettvint å få tak i Micro Round Rubber. Nettbutikken: www.nfisk.no 

 

altomfiske_brunstipula.jpg (44553 bytes)RASK BAKKROPP: 
Brun's Tipula har en forlenget bakkropp av Fly-Rite som er dubbet på en tykk tråd. En knute bakerst på tråden og litt fleksibel lakk gjør at kroppen blir holdbar. Den største fordelen med slike forlengede kropper er at flua blir lett. Du vil merke det både når du kaster, og når flua ligger på vannet. Denne teknikken hvor jeg bruker dubbing gjør også at du kan lage flua i akkurat den gråbrune nyansen du vil. Og det er en rask teknikk. 

Tråden som brukes som kjerne til bakkroppen kan egentlig være av hvilken som helst type, bare den er litt tykk og spunnet. Dubbingen sitter bredre på en spunnet tråd enn på en flat.

Bruns Tipula i bladet Alt om Fiske
 (over)
og
Fly Fisherman
 (under).  

BTIPULA_FFisherman.jpg (64757 bytes)

BINDEBESKRIVELSE:

Bruns Tipula

Krok

: Mustad R48, # 12 eller lignende. 

Kjerne for bakkropp : Tykk tvunnet tråd, f.eks. en 3/0 + Fly-Tite

Bakkropp

: Fly-Rite #20 (Dark Tan) 

Vinger : Cree hacklespisser
Vingesekk : Gråbrun Polycelon, eller annen tynn celleplast. 
Bein : Gråbrune Micro Round Rubber
Thorax : Fly-Rite #20
Steg-for-steg:  

bruns_tipula1.jpg (11375 bytes)

Raskt å lage: 
Som kjerne for den forlengede kroppen bruker jeg en litt tykk og grov spunnet tråd for at dubbingen skal festes ekstra godt.
bruns_tipula2.jpg (5484 bytes)

Lag en knute på tråden og fest den i bindestikka. 
Dubb en passe tynn bakkropp noen centimeter nedenfor knuten. 
bruns_tipula3.jpg (5446 bytes)

Ta litt fleksibelt lim (Fly-Tite el. Flexament) på fingrene. 
Stryk fingeren langs tråden fra knuten og nedover slik at den blir innsatt med lim.
Så skyver du kroppen opp mot knuten, og ruller den mellom fingrene. Limet på fingrene gjør at kroppen blir jevn og fin. 

Det er raskere å lage flere bakkropper i slengen når du skal binde deg opp noen eksemplarer til sommeren. Så lag nå minst et dussin! 

bruns_tipula4.jpg (5113 bytes)

Fest kroken i stikka og dekk korkskaftet med bindetråden. Bind inn bakkroppen i ønsket lengde og klipp bort resten i forkant. Max 25 mm for Tipula Maxima som er den største, men 18-22 mm er finere. 
bruns_tipula5.jpg (5441 bytes)

Klipp av kroppens kjernetråd bak knuten, og dubb fortsettelsen av bakkroppen slik at den rekker til midt på krokskaftet. Her bruker du samme dubbing som i den forlengede bakkroppen. I dette tilfellet, Fly-Rite #20. 
bruns_tipula6.jpg (7241 bytes)

Bind inn hacklespissene som vinger pekende skrått ut og bakover i samme plan som flua. Vingelengde omtrent som fluelengde. 
bruns_tipula7.jpg (6025 bytes)

Vingesekken som jeg lager av en strimmel polycelon (celleplast med små, tette porer - denne er ikke gjennomskinnelig) bindes inn tett opp mot vingene. Vingesekken gjør at flua flyter samtidig som den danner et flydigere thorax.
bruns_tipula8.jpg (5499 bytes)

tipulalegz.jpg (33078 bytes)Lag knuter på beina slik at de blir leddede. Dette er jo det morsomme med Brun's Tipula: Så snart den får "montert" bein, blir den levende. 
bruns_tipula9.jpg (7518 bytes)

Bind inn 3-4 bein på hver side. Insektet har bare seks bein, men det skader ikke med et par ekstra på imitasjonen. 

Bind inn beina slik at du kan legge dubbing mellom hvert par ettersom du dubber deg framover. Slik skiller du beina på en lett og bra måte. 

bruns_tipula10.jpg (8079 bytes)

Trekk celleplasten framover som vingesekk og fest den bak krokøyet. Avslutt med en whip finish. 

Husk ikke å strekke celleplasten for mye. Bare legg den passe stramt over thorax. 

 

 Brun's Tipula

Bruns Tipula

 

Arve H Brun med fin ørret

Fine sommer- og høstdager er rett tid for denne flua.

Arve med en fin ørret

André Brun

André © Brun

 

Related Links