Jakt i Latvia
av Arve H. Brun
 

 

Året 1995 var vi invitert til Latvia på jakt . Vert var Victor Karlinsh. Vi hadde 4 dager med meget interessant jakt i forskjellige områder. Viltet var rådyr ,villsvin, hjort, mårhund og rev. Her er oppmøtet før jakten sammen med borgermesteren i Ventspiels.

Latvia 1995

 

Vi jaktet sammen med en del latviere. De hadde litt forskjellige hunder som ble benyttet.

 

Denne hunden var uheldig og fikk ødelagt ene øyet, sannsynlig av en kvist.

 

En dag kjørte vi østover mot grensen til Russland, timesvis gjennom skogsområder der det virkelig var langt mellom bebyggelse og folk. Vi ble omsider møtt av gjengen som vi skulle jakte sammen med, og det var i sannhet litt av en gjeng, De fikk ummiddelbart tilnavnet "tsjetstjenere".

Latviske jegere

 

Arve H.Brun på post ved grensen. Her var det mye ulv, og mitt største ønske var at det hadde kommet ulv på posten. Da hadde jeg nok ikke skutt, bare filmet.

Arve på post

 

En annen dag jaktet vi sammen med en gardbruker og sønnen. Etter noen drev gikk det ikke likere enn at sønnen rotet seg bort i den stinne , uoversiktlige skogen. Det tok sin tid før han fant tilbake.

Latviske jegere

 

Etter jakten var det selvsagt skjenking, og borgermesteren skulle selvsagt vartes opp først.

Etter jakten

 

Borgermesteren var forøvrig meget blid og tilfreds da han skjøt første hjorten.

Borgermesteren i Ventspiels

 

Russiskbygd firehjulstrekker som ble brukt for å kjøre fram viltet. Her var det ikke spørsmål om ikke å kjøre i utmark.

 

Alene på post på taigaen. Sannsynligvis skog i 150 km til alle kanter. Arve følte seg nok litt bortkommen her. Etter en stund dukket det heldigvis opp en "tsjetstjener" med bil.

 

Her er en mårhund som ble felt. Dette er et dyr som bare er registrert i Finnmark her hos oss.

Mårhund

 

Her er en hjort som ble felt. Vi la merke til at de skar opp og tok vare på "steinene" til hjorten. Dette var visst en delikatesse.

Hjort

 

Ved grensen mot Russland var vi innom noen små gardsbruk, og denne gardsbikkja var sinteste hunden jeg noengang har sett. Vi fikk beskjed på forhånd at den var livsfarlig, og vi måtte ikke nærme oss den.

 

Borgermesteren hadde satt opp en nytt, stort, jakthus til privat bruk. Her var alle fasiliteter; stort kjøkken , plenty med store soverom, badstuer, mange bad , til og med eget slakteri. Her ble det fest , med kostbar mat og drikke fra alle verdenshjørner. Den natten ble lang !!

 

 

Tilbake

 

Related Links