Den Norske streamer serien
av André Brun

Fem pulserende, svømmende streamere som imiterer byttefisk...

AndreBrun98743570984

Den norske streamer serien er lagt for norsk ørret, men det virker som disse streamerne fungerer over alt. Her er noen av mange brev! 
Hello Andrè. 
The 2.Sculpin worked! I am the Italian that goes to fish the Glomma. I was there in July. The water was low and warm and during the day I caught usually small grayling. For the big ones I had to wait the night. But also in daytime with a lot of light I could catch some nice trout (all about 1 kilo) with your 2.Sculpin. Every day 1- 2 trout.Take care,Renato Bugelli 

Dear André,

Towards the end of last season (September here in Scotland ) I began experimenting with streamers in my local river. I was very impressed with your designs for baitfish and have been using them almost exclusively. Results have been quite good. No outsize fish but a couple much bigger than the average (and a couple of rare sea trout). Best wishes and tight lines

Simon

Hi Andre,yesterday I tried a new fly - the Norwegian Streamer in sculpin-style. On your web site I got some inspiration to tie a nearly unweighted fly which should fish just below the surface.
The result was a brown-trout of 55 cm and over 2 kg. Many regards & tight lines Thomas Lehmann

Hej! Tack för en fantastisk film. Har bundit dina mönster tillsammans med min son (14 år) i ett par år och haft stor framgång. Fiskade med dina streamers i Hattfjelldals kommun i somaras och fick 3 öringar på 3,6, 3,2 och den tredje var i den klassen men så trött att den fick gå tillbaka utan vägning. Alla på din öringimmitation. 
Har köpt filmen och är nyfiken på hur du binder den musimmitation som visas. Hur är den bunden?
Med vänliga hälsningar
Michael Eldborn, Sverige

I’d like to take the opportunity to thank you for the great streamer patterns you have on your web page. Two years ago I started fishing streamers whole heartedly, and the size of fish I’ve caught since is much larger than before. 
Thanks again, this pattern is great, I have many friend asking me to tie some for them.
Matt Nicol

Om den norske streamer serien

På 1500-tallet formulerte filosofen Benedictus de Spinoza "fiskenes lov" for å beskrive samfunnets rettstilstand på den tiden: "Stor fiske spiser små fisk med så mye rett som de har makt". Dette kan også sies å være utgangspunktet for vårt streamerfiske. Bank i bordet...og tenna i tapeten for den saks skyld, dette er skremmende effektivt. 

Streamerne i Den norske streamerserien er imitasjoner av vanlige norske byttefisker - derav navnet. Jeg lagde engang disse streamerne rett og slett for å ha noen vanlige fiskeimitasjoner som fungerte som imitasjoner til et ukomplisert  "hverdagsfiske" til vann og elver der ørreten jagde småfisk. Jeg innrømmer gjerne at det tok lang tid med mye streamerfiske før stremerne ser ut som de gjør i dag. Farger og materialer ble skiftet ut på veien ettersom hva som så ut til å fungere i praksis. Egentlig et ganske "no brain"- opplegg hvor fiske, fiske, fiske og atter fiske med prøving og feiling fikk bestemme hvordan streamerne til slutt skulle bli seende ut.
De fem streamerne er:

1.Ørret

2.Steinsmett

3.Ørekyte

4.Harr
5.Røye

Dette er fine fluer både for stille vann og de store gutta i elva, som f.eks. ørret og røye. Bli ikke overrasket om til og med en stor harr går på en av disse. Bruk nr. 5 Røye i elver og vann med røye eller røye/ørret populasjon. Nr.2 Steinsmett, er allround streameren i denne serien som virkelig er super, men nr.3 Ørekyte (den vist i bindebeskrivelsen) er også riktig medisin til ørret, og har tatt mange 2,0 - 2,8 kg. ørreter og til og med én på 3,2 kg. Men streamerne tar også 200-300 grams ørret som er på jakt! Det er litt spesielt. Kanskje fordi det ikke er noe spesielt skremmende med disse fluene fungerer de på liten såvel som stor fisk. 

1. Ørretstreameren: Jeg fisker stort sett denne streameren når det 1. enten bare er ørret i ei elv (ikke ørekyte eller annen småfisk) eller 2. når det dreier seg om gytefisk på høsten. Derfor den magiske smørgule grizzly maraboufargen på sidene - det virker som om ørreten reagerer aggressivt på nettopp denne fargen - territoriell som den er.

Et 3. tillfelle hvor jeg bruker 1.Ørretstreameren er å fiske den forbi gode standplasser i elva hvor det muligens står større territoriell fisk. Da ikke som en skadd fisk, men heller som en "inntrenger". Ørreten er vel den mest territorielle laksefisken og vil av og til fossjage denne streameren vekk eller ta den, men allikevel så synes jeg det ofte er sikrere å fiske med en byttefisk, hvis de finnes i elva. 

 

velger streamer - DNStreamerSerien Velg streamer ved å spørre deg selv: Hvilke slag byttefisk svømmer rundt i tjernet, innsjøen, bekken eller elva du skal fiske? Det blir på samme måte som du velger insektimitasjoner. Det er utrolig spennende hvis du f.eks. tidligere på dagen har sett en liten stim ørekyte som holder til i kanten av i ei lita bakevje i elva, og på kvelden så ser du med ett en ørretplog som kommer fra det svarte mørke dypet av elva og slår til midt i bakevja som en torpedo! En plog, så en hvirvel, så er ørreten borte. Men den kommer ofte igjen - flere ganger - så da er det bare å binde på en ørekytestremer å vente til neste plog...BAM!! :-)
   

André
Stor ørret på en 1. Ørretstreamer

 

Bindebeskrivelse:

 

1)

- Hale: Bind inn to grizzly maraboufjær pekende mot hverandre (lengde som halve krokskaftet).

 

 

2)

- Dubb en røff og gjennomskinnelig kropp av antron eller Ice Dub.

 

 

3)

- Bind inn et par biter rødt ullgarn (e.l) som gjeller. 
- Bind inn 3-4 påfuglherl som undervinge (lengde: påfuglherlen skal rekke halvt utover halen).

 

 

4)

- Overvinge: Bind inn en grizzly maraboufjær pekende nedover - samme lengde som undervingen, altså halvt utover halen. 
- Bind så inn sidene: Lengde som krokskaftet, pekende innover mot kroppen.

 

 

5)

- Som hode spinner jeg ei dubbingløkke av  grizzly marabou og surrer den til et relativt stort hode. 
- Spinn først ene siden av fjæra i ei løkke og surr framover. Så lager du ei dubbingløkke til, og bruker den andre siden av fjæra og spinner framdelen av hodet. 
- Klipp så hodet til form som vist på bildet. 
- Whip.

 

 

Tips: 
I enhver pose med Grizzly Marabou, er det noen heller dårlige fjær, noen bra - og noen skikkelig supre fjær! Og du kan bruke alle, men til litt forskjellige ting. 

De dårlige fjærene kjennetegnes ved at de er underutviklede og butte, eller tvert imot, alfor stive og finfibrete. Disse er ikke særlig egnet som vinge på streamerne i den Norske streamerserien. 
De bra og supre fjærene derimot, er myke og har en skikkelig marabou- feeling over seg. Det er disse du skal bruke som vinge. 

De dårlige fjærene er ikke bortkastet. Det er disse fjærene du skal bruke til å spinne hodet med. Slik får vi brukt det meste av fjær i en pose - de fineste og mykeste til vinge, og de andre til å spinne et tykt hode med.  

1. Ørret

Krok

: Mustad R74, #4-8

Hale

: Nat. grizzly marabou

Kropp

: Hvit antron dubbing

Gjeller

: Rødt ull/mohairgarn

Undervinge

: 4-5 påfuglherl

Overvinge

: Oliven grizzly marabou

Sider : Smørgul el. blek gul grizzly marabou 
(NB. ikke fl. gul eller andre knall gule farger)
Hode : Oliven grizzly marabou
 

 

2. Steinsmett

Krok

: Mustad R74, #4-8

Hale

: Tan grizzly marabou

Kropp

: Hvit antron dubbing

Gjeller

: Rødt ullgarn

Undervinge

: 4-5 påfuglherl

Overvinge

: Tan grizzly marabou

Sider : Tan grizzly marabou
Hode : Tan grizzly marabou
 

 

3. Ørekyte

Krok

: Mustad R74, #6-10

Hale

: Oliven grizzly marabou

Kropp

: Kremgul antron dubbing

Gjeller

: Rødt ullgarn

Undervinge

: 4-5 påfuglherl

Overvinge

: Oliven grizzly marabou

Sider : Oliven grizzly marabou
Hode : Oliven grizzly marabou
 

 

4. Harr

Krok

: Mustad R74, #4-8

Hale

: Nat. grizzly marabou

Kropp

: Hvit antron dubbing

Gjeller

: Rødt ullgarn

Undervinge

: 4-5 påfuglherl

Overvinge

: Nat. grizzly marabou

Sider : Nat. grizzly marabou
Hode : Nat. grizzly marabou
 

 

5. Røye

Krok

:Mustad R74, #4-8

Hale

: Oliven grizzly marabou

Kropp

: Kremgul antron dubbing

Gjeller

: Rødt ullgarn

Undervinge

: 4-5 påfuglherl

Overvinge

: Oliven grizzly marabou

Sider : Rød marabou
Hode : Oliven grizzly marabou

Kroken er en 2x tung/ 4x lang streamerkrok. 
Jeg brukte før kroken M79580 på den Norske streamerserien, men nå bruker jeg R74.  

norskestreamerserienboks.jpg (22542 bytes)

ab_c&r_stor_orret6.jpg (19262 bytes)

På dette bildet har jeg tatt en 2,5 kilos ørret på en 3.Ørekytestreamer.

 

 

: André © Brun

 

Related Links